• Het zou leuk geweest zijn om een column te schrijven over een mooie en sportieve wedstrijd bij OVC´85. Daar zijn er zeker genoeg van, maar het blijkt af en toe toch lastig te zijn. Zo nu en dan moet je als speler, trainer, grensrechter of toeschouwer toch even lekker kunnen schreeuwen en schelden naar iedereen in en om het veld?

  • Afgelopen zaterdag was dat zeker het geval. De wedstrijd begon rustig en eigenlijk was er nog niet zo veel te beleven op het veld. Na 20 minuten was dat snel afgelopen. Een opstootje tussen twee spelers, naar aanleiding van een overtreding. Hier werd voor gefloten maar het was wel nodig om de tegenstander nog even een duw te geven en uit te schelden. Ja, er was nu wat te beleven op het veld, maar het had mijn voorkeur gehad als dit bijvoorbeeld in de vorm van een mooi doelpunt was geweest.

    Bij zo’n opstootje moet natuurlijk iedereen zich ermee gaan bemoeien en dan vraag ik mij toch af waarom een grensrechter, waarschijnlijk een ouder van een van de spelers, zich hier dan ook op een negatieve manier mee gaat bemoeien door mee te gaan in het gedrag van de spelers. Is het dan normaal dat de scheidsrechter eerst de grensrechter moet vragen om even rustig te doen, zodat vervolgens het opstootje gesust kan worden?

    Allebei de spelers kregen een gele kaart en de wedstrijd kon weer verder gaan. Tot ongeveer de 65e minuut bleken de spelers toch nog wel met voetbal bezig te kunnen zijn. Maar jammer genoeg was er niet veel voor nodig om toch weer commentaar te geven op alles en iedereen, waar ook nog een aantal kaarten voor nodig waren om de boel een beetje in toom te houden. Dit niet alleen door de spelers maar helaas ook een coach die het nodig vond om langs de lijn te gaan staan schreeuwen omdat hij het niet eens was met een beslissing. En ook in dit geval vind ik het bijzonder dat de scheidsrechter dan naar een coach met een voorbeeldfunctie moet gaan om te vertellen dat zijn gedrag niet deugd. Helaas zijn deze negatieve momenten uit deze wedstrijd mij vooral bijgebleven. Uitslag: 2-3. En dan heb ik het niet over de doelpunten. Na de wedstrijd moet dan altijd nog het wedstrijdformulier worden ingevuld. Als laatste moet dan op het wedstrijdformulier de volgende vraag beantwoord worden: ‘hebben de spelers plezier gehad’?